Rasa D. Olesen

Rasa D. Olesen


Mellem spejlene”

-en udstilling af Rasa Dzimidaviciute Olesen

Lørdag den 5. september kl. 14-16 er der fernisering i Galleri Art for future, Vigerslevvej 142, Valby. Det er anden gang kunstneren Rasa Dzimidaviciute Olesen, har en separatudstilling i galleriet. Sidst var det med sort/hvide tegninger, men denne gang oliemalerier. Essensen af hendes syn på verden er forblevet uændret, men har fået et nyt udtryk. Også hendes malerier er utrolig detaljerede udtryksfulde og fortæller alle en historie.
Kunstneren vil være til stede ved ferniseringen og vi byder på et lille glas.

Et af Rasa Dzimidaviciute Olesen første barndomsminder er noget der skete til en fest i deres lille bitte lejlighed, på 8. sal i et højt hus, som ligger på Saules (Solens) gade i Kaunas (Litauen). Der boede mange unge familier og der var mange børn at lege med. Der var et godt naboskab, så der blev festet meget sammen på kryds og tværs. Det var de voksnes fest, så børnene måtte selv stå for deres egen underholdning.
Solen var gået ned og gadelyset blev tændt. De var 5-6 børn som stod på altanen og kiggede ned på den belyste gade. Pludseligt så en af dem noget som lå og glimtede nede på gaden. De overbeviste hinanden om at det var en diamant eller i det mindste et stykke guld.
Dét skulle hentes. Det er ikke hver aften ligger der diamanter på gaden.
Den gamle dame som betjente elevatoren havde fået fyraften, så alle børnene tog de mange trapper ned og op igen bagefter. På vej ned af trappen blev der vækket de utroligste historier i deres fantasi.
Det viste sig, at det var et blankt metal låg eller et stykke glas der afspejlede gadelampens lys. Men Rasa Dzimidaviciute Olesen husker ikke, at de blev skuffede. ”Diamanten/guldet” har sikkert været helt vildt tungt at få op ad trapperne til 8. sal.

Det barndomsminder som denne, der afspejler, hvordan et syn kan blive til en start, på en den mest utrolige fortælling.

Vi har valgt at kalde denne udstilling ”Mellem Spejlende” som er en af titlerne på et af malerier som er med på udstillingen. Maleriet er meget komplekst med mange detaljer og kan tydes på forskellige måde. En af dem er at se sig selv fra begge sider. Det er både bogstavelig talt og i mere overført betydning.  
Når man står mellem to spejle, er der muligt for en at se sig selv forfra og bagfra samtidigt. Og gentagelsen af disse sider fortsætter i det uendelige i begge spejlene med små ændringer.

Mennesket og dets virke er et gennemgående tema i mange af hendes malerier. Den præsentable, kontrollerede forside og den skjulte, tit mere ægte, bagside.

Personerne i malerierne er ofte almindelige mennesker, men nogle kendte ansigter kan også snige sig ind. De almindelige brugsgenstande og/eller naturens elementer, er ofte en del af maleriet og tit spiller de en mere eller mindre vigtig rolle i kompositionen og billedfortællingen. Hun arrangerer opsætninger som henviser til hørte/læste/sete historier, sange, digte eller eventyr. Rasa Dzimidaviciute Olesen kan godt lide at lege med tanken om, at disse historier sker for os - de almindelige dødelige, og at disse malerihistorier får nye drejninger/slutninger, som kun vores fantasi og livserfaringer kan skabe.

 

Galleriet er åbent onsdage og torsdage kl. 13-17 eller efter aftale

Udstillingens sidste dag er d. 1. oktober

 


Rasa Dzimidaviciute Olesen


Rasa D. Olesen er litauisk født og uddannet kunstner på Tallinn Kunst Akademi i Estland. Hun har undervist i kalligrafi (grafisk skrift) og læderkunst på flere kunstskoler i Litauen i en del år. Ægteskabet bragt hende til Danmark og her begyndte hun at arbejde med grafiske tegninger og kalligrafi billeder. Hun udstiller i Danmark, Litauen og Tyskland.

Rasa er kunstner af den gamle skole, hvor alt skal laves i hånden. Hun arbejde hovedsageligt med tusch og blyant på papir eller masonit plade.

Komposition og alle detaljer spiller en rolle og er godt gennemtænkt.

Hendes billeder  er en verden af metaforer, allegorier og symbolik. De er som indirekte illustrationer og fortæller en eller anden historie. Historien tager udgangspunkt  i  et ord, ordspil, ordsprog, poetisk citat, eventyr eller bibelske tekster og finder paralleller med hverdagen.  Temaer som alle mennesker har et eller andet forhold til -  livets skrøbelighed, tro, jagt på lykken, små og store synder, kærlighed og andre af livets "store"  spørgsmål. Der er tit et stænk af humor, ironi eller sarkasme i billedernes udtryk. Hun trækker på  smilebåndet af de såkaldte almindelige mennesker ,som hun selv er, nogle gange lidt mere kritisk,  men altid med kærlighed.

Galleri Art for future, Vigerslevvej 142, 2500 Valby. Ring: +45 27105065. Email os: art@art-for-future.com

Copyright @ All Rights Reserved